Romska tiggare

Vi applåderade när Soraya Post, en kvinna med romskt ursprung, toppade Feministiska Initiativs lista inför EU-parlamentsvalet. Ännu högre applåderade vi när hon dessutom tog platsen, som den första romska kvinnan någonsin. Vi applåderar självklart fortfarande detta, men när man ser romska tiggare sittande på de kalla gatorna i stan är det svårt att känna glädje. Nog är det ett steg framåt med en romsk kvinna i EU-parlamentet. Men de som sitter på våra gator? Hur ska vi ta hand om dem?

Många är det som ser ner på romerna. De som sitter på våra gator, tiggarna, får uppleva otroligt mycket diskriminering under dagarna och när Svenska Dagbladets Nyheter forskar närmare i frågan är det svårhanterligt. De blir spottade på, sparkade på, folk ropar rasistiska saker till dem. Allt för att de ber om en krona till mat eller för att få skicka hem till sina barn. Är det inte konstigt hur tiggare, som väljer att lägga pengarna på knark, klarar sig utan denna diskriminering?

Vad gör då samhället? Tyvärr inte tillräckligt mycket. Vissa kommuner har avsatt stimulanspengar, men det är inte mycket. Men det visar om inte annat på vilja och engagemang. Mer än så händer inte mycket för att hjälpa romerna. Istället blundar samhället mot en av vår tids värst utsatta grupper. Man kallar det för organiserad brottslighet, vill inte se ”skiten”. Men det är inte organiserad brottslighet – och även om det var det, så är dessa romer inte värda de få kronor de tjänar på att sitta på en trottoar en iskall decembernatt? – 10 visade termometern i morse. Förstå då att dessa människor har sovit ute. Men du klagar på att du måste skrapa rutorna på din bil, som blir varm bara fem minuter efter att du startat den.

Det här kan du göra:

  • Har du mynt över? Skänk, du klarar dig utan dem.
  • Har du en filt över? Den kan hjälpa väldigt mycket
  • Köp en varm kaffe och en macka, så klarar han eller hon sig mycket bättre

????????????????????????????????????????