Romsk kvinna till Eu-parlamentet

Soraya Post toppar Feministiskt Initiativs lista inför EU-parlamentsvalet, som första romska kvinna. – Det ger en signal om att det finns hopp, säger hon i Gomorron Sverige.

Så står det inledningsvis till ett klipp på Svt.se från februari. I klippet ser vi Soraya Post prata om mänskliga rättighetsfrågor och Feministiskt Initiativs kamp för allas jämställdhet. Och som säkerligen alla vet var det igår val för EU, och Feministiskt Initiativ tog sig in i EU-valet med ett mandat, vilket självklart innebär att det blir nästa Bryssel för Soraya Post. Det är historiskt, och Sverige ska vara stolta över att vara det land som ser till så att det första feministiska politiska partiet kommer in i parlamentet. Det är verkligen någonting som ger hopp – speciellt i ett Europa där allt fler högerextrema partier också tagit flera mandat i EU-parlamentet.

Svåra tider för Romer

Och det är speciellt i och med att hon är Rom, Soraya. Det är svåra tider för Romer runt om i Europa och man ser allt för ofta hur de inte behandlas korrekt. Ni minns säkert när en Romsk kvinna nekades frukost på ett hotell i Stockholm? Det blev stora rubriker, och hotellet gick tillslut ut med en ursäkt till kvinnan. Sådana småsaker, men också större konflikter, är vad som gör Romer till en av de mest utsatta grupperna i Europa och när de högerextrema politikerna nu tar sig in i EU blir det ännu viktigare att man som icke-rasist sätter ner foten och vägrar acceptera vad som händer.

Val igen i september

I september är det val igen, denna gång Riksdagsval i Sverige och vi får hoppas att Soraya Posts parti tar ännu större plats och med det kan kämpa mot orättvisor. Sverigedemokraterna, FI!s stora motsatsparti fick dessvärre två mandat i EU-parlamentet, och har vuxit ännu större sedan valet 2009. Till Riksdagsvalet gäller det att vi alla röstar för ett icke-rasistiskt Sverige, så att SD inte tar mer plats och förstör vårt fina land. I Stockholm kommer det under sommaren att anordnas ett flertal demonstrationer och dylikt mot det rasismen och alla som kan bör vara med. Är du inte i Stockholm? Åk då dit. En tågbiljett och en natt på ett hotell har du råd med i kampen mot rasism (välj bara rätt hotell snarare än det som nekade en Romsk kvinna frukost). Hitta istället hotell på sidor som har bra rekommenderade hotell, gå in och läs mer på Hotell Stockholm.

Kampen mot rasisterna

Genom att aktivt kämpa mot rasisterna och nazisterna som nu tar plats runt om i hela Europa så kan vi förändra läget. Det är inte försent, även om siffrorna från gårdagens val känns tunga. Stå upp för det du tror på – för Romernas rätt att existera, för kvinnornas rätt och för att ett enat Europa mot rasism. Använd dig av sociala media för att samla och sprida budskapet och våga ta diskussionen med de som är slåss på den andra sidan. Det viktigaste vi kan göra just nu är att stå upp, och fortsätta kampen.

 

????????????????????????????????????????