Kända romer

Med undantag för Juscelino Kubitschek, republiken Brasiliens tjugoförsta president, som fått en bro, en flygplats, ett torg, en fotbollsstadion och en kommun uppkallad efter sig, så är det sällan som romer gör permanenta avtryck i historien. Anledningen till detta är att historien alltid skrivs av majoritetsbefolkningen, som gör sitt bästa för att dölja framstående romer.

Under 1900-talet har dock detta förändrats en aning, och flera personer med romskt påbrå har blivit berömda, inte minst inom kultursfären.

Katarina Taikon

Aktivisten, skådespelaren och författaren Katarina Taikon föddes i Örebro 1932. Som andra romer i Sverige på 30- och 40-talet fick hon inte gå i skolan, utan hon lärde sig läsa och skriva först som vuxen. Taikon är troligen mest känd för sina barn- och ungdomsböcker om den romska flickan Katitzi, och för att ha deltagit i den svenska samhällsdebatten och fört upp romernas situation på agendan. 2012 gavs en prisbelönt biografi över Katarina Taikon ut, skriven av journalisten Lawen Mohtadi.

Django Reinhardt

Det finns mycket man kan säga om Jean ”Django” Reinhardt. Han anses av många vara världens främste gitarrist någonsin, och den förste europé som tillförde något till jazzmusiken. Som jazzgitarrist är han utan tvekan den störste någonsin, och upphovsman till den jazzgenre som brukar kallas gypsy jazz eller jazz manouche efter ett franskt ord som betyder rom.

Som gitarrist har Reinhardt influerat inte bara de flesta jazzgitarrister som kommit efter honom, utan även rockmusiker som Eric Clapton, Jerry Garcia och Tommy Iommi, samt countryveteranen Willie Nelson.

Andy McCoy

En annan inflytelserik gitarrist med romskt påbrå är Antti Hulkko, mer känd under sitt artistnamn Andy McCoy. Precis som i fallet med Django Reinhardt kan McCoys betydelse för den moderna rockmusiken knappast överskattas, men av helt andra skäl. Det McCoy bidrog med var snarare en viss stil än teknisk virtuositet.

McCoys band Hanoi Rocks uppdaterade glamrocken och gav den en ny publik under 80-talet. På detta sätt inspirerade de band som Guns N Roses och Mötley Crüe. Även om deras förste trummis var från England räknas Hanoi Rocks som ett finländskt band: det första från detta land att slå utomlands, och det första västerländska rockbandet som spelade i Delhi.